top of page

Възраст: 5 години

Пол: Момиче

Физическа особеност: по-тъмен цвят на кожата, тъмни очи, кестенява коса

Семейство: Майка - мюсюлманка, баща - българин, няма братя и сестри

Предистория: Семейството живее на село. От две години бащата на Албена работи в чужбина. В момента майката живее в града, защото там е започнала работа.

Албена живее на село с баба си. Тя се грижи за нея. Майката посещава дъщеря си единствено в неделя, когато е нейния почивен ден. Албена тъгува за майка си. В детската градина Албена е плаха и несигурна. Има усещане за собствена незначимост и малоценност. Понякога взема от детската градина без разрешение от учителката играчки у дома. Изпитва силно желание за притежание - ако хареса играчка, която е лично донесена от дете, също я отнася у дома.

Къде живее: до навършване на 5-тата си година тя живее при баба си на село. Според Закона за народна просвета в България на тази възраст всяко дете е задължително да посещава детска градина. Затова майката я взема при нея в града. Живеят в апартамент под наем в краен квартал. Тя няма самостоятелна стая.

Какво обича да прави в къщи: гледа телевизия

Езици, които говори: Свободно говори турски език. Знае много малко български думи.

Върши с лекота/ не обича: Албена пее и танцува с удоволствие. Не харесва, че трябва да спи след обяд в детската градина.

Какво не може да прави/ изпитва трудности: Трудно общува с децата в групата, поради невладеене на български език.

Какво прави Албена щастлива/ тъжна/ подтисната: Албена е щастлива, когато е с майка си. Тъжна е винаги, когато майка й е далече от нея, когато е на работа в града. Много тъгува и за баща си. Той много й липсва. Липсват й неговите закачки и игри – времето, когато са само двамата с Албена.

Страхове: Страхува се да споделя. Непознатите хора я плашат. Страхува се от много хора, намиращи се в една стая.

Храни, които обича/ не обича: мляко, тестени изделия /гюзлеми, мекици/. Не обича овесени ядки, варено жито /ашуре/

Албена

Калоян

Възраст: 6 години

Пол: момче

Физическа особеност: светла кожа, сини очи, светлоруса коса

Семейство: Майка и баща българи, има сестра на 4 години

Предистория: Семейството живее в града. Родителите на Калоян са високообразовани, работещи във водещи фирми на отговорни постове. Почитат българските традиции, водят здравословен начин на живот, спортуват. Често работят у дома, защото работното време не е достатъчно. Поради тази причина за децата често се грижат тяхната баба и дядо. И така се получава разминаване в методите на възпитание – родителите декларират права и свобода на децата си, а прародителите налагат ограничения и дисциплина.

Калоян е учен, възприемчив и любознателен. Използва компютър, гледа научно-популярни филми. Има достъп до голяма информация, но тя е хаотична. Това го уморява и той се чувства напрегнат. Няма изграден режим у дома, липсва контрол над него и сестра му. Често си ляга след полунощ.

Къде живее: В апартамент, с много удобства, има собствена стая, но не подрежда играчките и личните си вещи.Семейството има домашна помощница.

Какво обича да прави: да работи на компютъра и таблета, да играе с няколко играчки едновременно. Той се е научил да чете сам. Обича да философства.

Езици, които говори: книжовен български език, изучава усилено английски език.

Върши с лекота: бързо създава приятели, не се притеснява сам да осъществи контакт. Всички и всичко му е интересно. Не обича да е сам.

Какво не може да прави /изпитва трудности/: Бързо се разсейва, не изслушва до край събеседниците си, вниманието му не е устойчиво, трудно завършва дейност до край.

Какво прави Калоян щастлив: да е със семейството си, да посещава нови места. Обича да пътува и родителите често го вземат на екскурзии с тях. Интересува се от неща, които определено вършат възрастните.

Калоян държи да изслушват мнението му и се дразни, когато не го разбират.

Страхове: Задава много въпроси, защото го плаши неизвестността. Тревожи се за събития, които дори не го касаят /напр. дали баща му ще успее навреме да смени зимните гуми с летни/

Храни, които обича: зеленчуци, плодове, варива, млечни изделия. Майката е вегетарианка и приготвя често безмесни ястия. Не обича месо. Не му купуват сладкиши и той почти не познава вкуса на шоколада.

Келвин

Възраст: 5 години

Пол: момче

Физическа особеност: тъмен цвят на кожата, тъмни очи, черна къдрава коса

Семейство: баща – нигериец, майка – българка, християни, млади хора със средно образование. В семейството се съчетават различни култури и традиции, в зависимост от произхода на родителите и местоживеенето. Липсва устойчиво родителско присъствие,  изповядване на ценности и възпитание. Отделя се значимост на спорта, двигателната активност, светски партита и добра визия. Келвин е единствено дете. Родителите имат брак, защото им е нужен, а не защото вярват в него.

Предистория: бащата е спортист, който напуска Нигерия преди много години. Той получава предложение да играе в английски баскетболен отбор. В Англия той се запознава с майката, която е танцьорка. Създават семейство. В Англия се ражда синът им Келвин. Когато родителите са заети за детето се грижат техни познати или колеги. За кратко време Келвин посещава частна занималня. Но услугата е прекален скъпа и родителите се отказват от нея. След време бащата получава предложение за трансфер в български баскетболен отбор. Семейството с радост се премества в България. Келвин е навършил 4 години. Той започва да учи български език от децата, с които играе. Майката отваря частен клуб по танци. Появява се необходимост детето да посещава детска градина. Келвин посещава детското заведение с нежелание, трудно се адаптира и е недоволен от организирания целодневен режим. Дразни се от ранното ставане, от изискванията/ реда в детската градина. За първи път той попада в среда, в която абсолютно всички деца са със светъл тен на кожата. Той мисли, че го смятат за различен. Затруднява се да говори български език -  не може да общува свободно с децата и учителите. Невладеенето на езика води до липса на устойчивост на вниманието, незаинтересованост към дейности и различни форми на сътрудничество.

Когато не е на детска градина Келвин прекарва времето си предимно на работните места на родителите си – в спортни зали и клубове. Там той е оставен на грижата на случаен познат, често член на персонала. Поради заетостта си майката не готви у дома, семейството разчитат на готова храна, поръчана отвън. Или вечеря в ресторант.

Ляга си късно след полунощ. В семейството няма въведени правила/норми за поведение, с които детето да се съобразява. Прилага се свободното възпитание – не се правят корекции на детските постъпки.

Къде живее: семейството живее под наем в новопостроено луксозно студио. Келвин има собствена стая, но не стои в нея. Често в дома гостуват млади хора, говорещи английски език и той предпочита тяхната компания. Големите му се радват и го обсипват с комплименти.

Какво обича да прави в къщи: играе електронни игри, гледа телевизия /предимно спортни мачове, музикални клипове/.

Езици, които говори: свободно говори английски език, говори неправилен български език, но го разбира

Върши с лекота: всяка целенасочена физическа активност го привлича, кара колело, плува. Обича да тича и да скара на воля. Бързо се сближава с възрастни, слуша нехарактерна за възрастта му музика /фънк, рок, техно/. танцува ритмично и с удоволствие.

Какво не може да прави: да спазва режима и указанията в ДГ, да работи самостоятелно върху зададена задача, отказва се бързо и не завършва дейностите до край.

Какво прави Келвин щастлив: пребиваването му в спортната зала или клуба по танци, самостоятелната игра без родителски контрол, да планира сам игрите си. Обича да контактува с млади и емоционални личности. Интересува се от спорт и известни спортисти, гледа игрални филми на английски език. Чувства се значим, когато към него се отнасят като към възрастен.

Недоволен е: когато го водят в ДГ, когато му се налага да спазва дисциплина, дневният режим в ДГ го изнервя, не обича да спи на обяд, да се храни заедно с всички в определено време и затова бурно изразява недоволството си. Тогава става агресивен – чупи и хвърля предмети около себе си, трудно се успокоява и плаче неутешимо.

Страхове: да ги няма неговите родители  наблизо. Притесняват го други деца, дори когато го канят да играе с тях. Мрази да бъде притискан с изисквания към него и спазване на правила. Не обича да стои затворен в помещение дълго време. Някои анимационни и приказни герои го отегчават и дори плашат на моменти.

Храни, които обича/ не обича: Обича пици, тостове, дюнери, плодове, кисело мляко. Не обича готвени ястия, супи, кремове.

Алиса

Възраст: 5 години

Пол: момиче

Физическа особеност: светла кожа, лице, покрито с лунички, зелени очи, рижава коса

Семейство: майка и баща – ирландци, професия на родителите – програмисти, Алиса има брат на 10 години. Бащата свири на шотландска гайда, а по празниците облича килт – шотландска поличка.

Предистория: До този момент Алиса е живяла в гр.Инвърнес, град в Североизточна Шотландия. Инвърнес е разположен около устието на р.Нес. Тук се намира голямото езеро Лох Нес, известно в цял свят с подводното същество-чудовище Неси.

Алиса е посещавала детска градина. Нейната любима учителката обичала да повтаря: „Научи се да мислиш!“

 Семейството се премества в България  по съвет на лекарите. В Шотландия въздухът е с повишена влажност. Специалистите препоръчват на родителите да потърсят страна с по-топъл и сух климат, заради белодробните проблеми на Алиса. Понякога получава пристъпи и за да облекчи дишането си, тя ползва инхалатор. Не се разделя с него, дори когато спи.

Алиса почти винаги носи слънчеви очила. Така тя предпазва очите си. Те са много чувствителни към пряката слънчева светлина, а ярките лъчи я заслепяват.  

Къде живее: В къща под наем, в подножието на Илчов баир. Има самостоятелна стая.

Какво обича да прави: Да се разхожда по платото сутрин, когато въздухът е свеж; да играе на открито; да плува в басейна на двора. Много обича да й четат приказки за феи, за магьосници, измислени същества.

Езици, които говори: Само английски език, не разбира нито една българска дума

Върши с лекота: Пее с удоволствие ирландски песни, когато баща й свири с  гайдата; обича насекоми – има хербарий от най-различни буболечки

Какво не може да прави /изпитва трудности/: Когато бяга, когато е уплашена или разтревожена, тя се задъхва

Какво прави Алиса щастлива: Шума на морето и топлия пясък, уханието на борова гора

Страхове: Да не загуби инхалатора си, който в момент на криза й помага да диша

Храни, които обича: Овесена каша - традиционната закуска на шотландците; пържени яйца; тост с наденички; чай с мляко; палачинки и хаги /нещо като българския бахур/; шотландска пушена сьомга

Не обича подправки в яденето.

Чан Ли

Възраст: 6 години

Пол: Момче

Физическа особеност: тъмни очи, черна коса, нисък ръст, наднормено тегло

Семейство: Майка и баща – китайци. Професия – готвачи. Няма брат или сестра.

Предистория: Семейството е от Китай, гр.Ухан, разположен край р.Яндзъ. Има почти 10 милиона жители. Тук се намира една от най-високите сгради в света.

Семейството се премества в България преди шест месеца. Идва на гости на техни роднини, които имат ресторант на една от главните улици.  Решават да останат в Шумен и да работят в ресторанта.  

Къде живее: Семейството живее в апартамент под наем, в покрайнините на град. Ли има самостоятелна стая.

Какво обича да прави в къщи: да говори онлайн с неговите приятели от Ухан. 

Езици, които говори: Майчин език – китайски. Знае много малко български думи.

Върши с лекота/ не обича: Ли може да смята до 100 и да брои до 1 000 000. Той е много дисциплиниран и изпълнителен. Не обича физическите натоварвания. Не харесва българската кухня. Той не се храни в детската градина.

Какво не може да прави/ изпитва трудности: Не може да участва активно в часовете по български език, първо: защото не владее българския, второ: защото заеква. Часовете по физкултура са истинско мъчение за него.

Какво прави Ли щастлив/ тъжен/ потиснат: щастлив е, когато слуша китайска музика. Всяка вечер той посещава ресторанта, в който работят родителите му. Ли обича да похапва китайска храна в големи количества. Любимото му ястие е три вида месо с пържени зеленчуци. 

Тъжен е защото няма възможност да се разхожда по приказните алеи в парка на Ухан с безбройните светулки, които го провокират да мечтае. Той показва снимки на децата. Но те не могат да го разберат. В Шумен няма парк със светулки.

Следващата година той ще започне да посещава училище и ще бъде в 1 клас. Това го потиска - Ли не владее български, заеква и е с наднормено тегло.

Страхове: Страхува се да говори с връстниците. Ли заеква и поради тази причина почти не общува с децата и учителите. Понякога те му се присмиват.

Храни, които обича: зеленчуци, месо, ориз, китайски хляб. Всичко трябва да е приготвено в традиционен китайски тиган – уок. Не обича българската кухня.

bottom of page